Meny Stäng

– Många väljer CoreTherm, säger Dr Gunnar Trygg, överläkare vid Urologifocus i Stockholm

Överläkare Gunnar Trygg och kollegan Tommy Bergman, båda specialister i urologi, bedriver landstingsansluten specialistvård inom urologi vid Urologifocus i centrala Stockholm. Sjuksköterskorna Kajsa Mannsikka och Elin Weilow ingår i teamet.

Godartad förstorad prostata:

Urologifocus föreslår tre olika alternativ för behandling av vattenkastningsbesvär för de patienter där läkemedel inte ger tillräcklig lindring eller är olämpliga.

– Många väljer CoreTherm, säger Gunnar Trygg.

Gunnar Trygg berättar om den behandlings-meny som Urologifocus erbjuder män med vattenkastningsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring. De kan välja mellan:

· Traditionell kirurgisk hyvling, utförs i Stockholm

· Ångbehandling, sker i Borlänge

· CoreTherm, värmebehandling med mikrovågsteknik, Kalmar

Urologifocus har hittills remitterat över hundra patienter till Kalmar, män som ofta återvänder lyckliga efter den botande behandlingen. Men det händer också att patienter har blandade känslor. Tacksamma för återvunnen kontroll av blåstömningen, men sorgsna över att tiden till bot varit så lång.

Varför Kalmar?

CoreTherm är en metod på frammarsch. Den kräver ingen narkos, inte heller vårdplatser. Själva behandlingen, som kan utföras polikliniskt, tar bara några minuter. Patienten kan gå hem en stund senare, samma dag.

– Att behandlingen utförs i Kalmar och inte hos oss i Stockholm har att göra med storleken på ersättningen från sjukvårdshuvudmännen, säger Gunnar Trygg.

– Varje enskild Region bestämmer själv sina ersättningsbelopp för olika behandlingar. I Region Kalmar får den behandlande kliniken en ersättning som täcker kostnaderna för CoreTherm-behandling. Så sker ännu inte i Stockholm.

Hoppas på rimlig ersättning

– Det fria vårdvalet gör att patienten betalar sedvanliglandstingstaxa för behandlingen i Kalmar. Vi är många urologer som hoppas att en ersättning på rimlig nivå införas också i Stockholm. Den dagen CoreTherm kan utföras polikliniskt med kostnadstäckning i Stockholm, kommer rimligen sjukhusköerna för män med godartad prostataförstoring att avsevärt reduceras och vårdresurser frigöras till förmån annan behandling, som inte kan ske utanför sjukhusen.

– Dessutom talar miljöaspekten för att behandla dessa män i sin närmiljö. Resor till Kalmar tur och retur innebär en koldioxidbelastning på miljön, avrundar Gunnar Trygg.