Meny Stäng

Svårigheten att tömma blåsan sänkte min livskvalitet och blev ett stort hinder i min vardag, säger Bengt Karlsson

Bengt Karlsson, född 1943, är pensionerad egenföretagare inom reklam och profilering. Han bor i Örebro, men är född i Kalmar där han har sin bror och andra släktingar och bekanta. Det var i Kalmar Bengt Karlsson behandlades med CoreTherm i maj 2017.

Bengt fick ett totalt urinstopp i februari 2017.

– Det hände i Göteborg när jag stod på båtmässan. Smärta i buken och svårt att urinera. Efter ett par timmar blev det akut urinstopp med svåra smärtor.

– Akut färd till Sahlgrenska Universitetssjukhuset där jag blev
tappad på en och en halv liter urin, därefter försedd med kateter och urinbehållare fäst vid låret. Senare samma dag kunde jag notera att behållaren fyllts med ytterligare en halv liter urin. Smärtan var borta.

– På Sahlgrenska fick jag en remiss till Universitetssjukhuset, USÖ i
Örebro som konstaterade att jag hade en godartad förstorad prostata. Jag bokades in för en kirurgisk behandling, s.k. hyvling på Karlskoga lasarett.

– När jag frågade på USÖ om det finns alternativ till kirurgisk behandling med hyvling för mina besvär fick jag svar att jag redan provat tabletter mot besvär med urineringen så nu fanns bara skrapning som alternativ.

Besvär sedan länge

Händelsen i Göteborg 2017 var den smärtsamma slutpunkten på en 30 år lång historia av tilltagande besvär att tömma urinblåsan.

– Ofta hände det att jag, mitt i ett samtal, fick ursäkta mig för att rusa till toaletten. Där hände inte så mycket; ofta en svag urinstråle, ibland bara några droppar.

Akutbesöket på Sahlgrenska skulle visa sig bli början på ett nytt och friskare liv för Bengt Karlsson.

Fick höra om värmebehandling

Under tiden som Bengt Karlsson väntade på kallelse från Karlskoga, hade han kontakt med släkt och vänner i Kalmar. Då fick han höra berömmande ord om Doktor Sonny Schelin och hans metod att snabbt och smärtfritt eliminera avflödeshinder i urinröret, orsakade av godartad förstorad prostata.

– Jag ringde Doktor Schelin och fick genast en tid, bara 14 dagar senare för undersökning och efter ytterligare 3 veckor för behandling med CoreTherm.

Det kändes som en befrielse att avboka ”operation skrapning” på Karlskoga lasarett.

Lyckat resultat

– Före behandlingen fick jag ett frågeformulär, som skickades in, och information i samband med kallelsen. Till kallelsen var några läkemedel bifogade och beskrivna samt instruktionen att de skulle tas tre timmar innan behandlingen.

– Efter behandlingen, som bara tog några minuter, fick jag bära kateter en tid, närmare bestämt sex veckor, berättar Bengt. Normalt räcker det med tre veckor, men min prostata var ovanligt stor.

– Ingreppet gjorde inte ont. Jag brukar skämta och säga ”mycket hellre CoreTherm än en rotfyllning hos tandläkaren”. Det kändes som om jag mycket väl hade kunnat köra hem direkt efter behandlingen, men eftersom man får ett lugnande medel en stund innan, avråds man från bilkörning.

- Min bror har senare än jag genomgått samma behandling hos Sonny Schelin och han är också nöjd.

Sprider information

Efter decennier av besvär, smärtor och genans, har Bengt Karlsson fått en ny och bättre tillvaro. Han är dock mycket förvånad och besviken på sjukvården i sin hemregion Örebro, som inte informerade honom om värmebehandling med mikrovågsteknik, än mindre erbjöd metoden som ett alternativ.

– På gymmet där jag går regelbundet tränar också andra män i min ålder, som har besvär med blåstömningen. Jag har printat ut information från Doktor Schelins hemsida och delar ut till behövande.

– Jag berättar ständigt hur enkel och smärtfri behandlingen är och att det kostar som ett vanligt läkarbesök. För mig är det ett mysterium varför inte alla sjukhus erbjuder CoreTherm-behandling. Här finns mycket att spara då detta är dagkirurgi, inga sjukhusplatser går åt, kortare väntetider och mindre lidande för patienten.

– Ingen verkar kunna svara på den frågan, avslutar Bengt Karlsson.