Meny Stäng

Nej, sjukvården sa inte ett knyst om alternativ till hyvling, trots att jag frågade gång på gång

Men så läste Lars Perssons särbo ett reportage i Östran.

Lars Persson, 67 är rörläggare och bor i Köpingebro i Skåne. Lars har arbetat i industrier, på byggen och liknande. Han har också hunnit resa en del och besökt Kuba några gånger.

Under många år hade Lars Persson besvär att tömma blåsan.

– Besvären ökade. Med tiden kunde jag inte tömma blåsan helt, utan var tvungen att kissa allt oftare. Detta var ett mindre problem på byggena, där man alltid kunde smyga undan och urinera lite diskret. Värre var det när jag var ute på stan bland folk. Då måste jag ta reda på var toaletter fanns och parera promenaderna efter dem. Det kändes både ängsligt och skamset.

– Att inte ha full koll på blåstömningen, sänkte mitt liv rejält. Men så hände något som kom att vända hela situationen.

– Sedan 2012, då jag behandlades för en annan urologisk åkomma, har jag varit på täta återbesök och kontroller. Jag klagade över mina urineringsbesvär, men fick ingen effektiv hjälp. Ingen berättade heller att det finns en alternativ lösning på problemet.

”En helt annan människa”

Lars Perssons särbo fick en dag syn på ett reportage i tidningen Östra Småland om en man som fått värmebehandling med mikrovågsteknik i Kalmar för sina prostatabesvär.

– Det var samma besvär som jag hade. Mannen i reportaget var mycket nöjd och försäkrade att värmebehandlingen hade gjort honom till en helt annan människa.

– Vi gubbar dröjer ju ofta med att gå till doktorn. Ibland behöver vi en ”blåslampa” som får oss att söka hjälp. I mitt fall var det min särbo och reportaget i Östran som blev vändpunkten.

Lars tog kontakt med Dr Sonny Schelin på Specialistläkargruppen i Kalmar och fick en tid. Kliniken behandlar inga patienter som inte är utredda. Lars var sedan tidigare utredd i samband med en annan urologisk åkomma. Inför CoreTherm av Lars förstorade prostata gjorde Dr Sonny Schelin de kompletterande undersökningar och mätningar som krävs.

Behandlad, lycklig och i full kontroll

Behandlingen med CoreTherm ägde rum 2018. Den tog mindre än en kvart, den var smärtfri och krävde ingen narkos. Genom en bedövningskateter som fördes in i urinröret lokalbedövades prostata precis som när tandläkaren bedövar. Katetern levererade både blodstillande och smärtstillande ämnen. Därefter placeras mikrovågsantennen i den delen av urinröret där förträngningen sitter. Denna åstadkom den värme med mikrovågor i lagom, individuell dos för storleken på Lars prostata. Katetern levererade också blodstillande och smärtstillande ämnen.

– Jag fick en lätt värmekänsla under de få minuter behandlingen varade. Det var allt. Himla glad!

– Behandling med CoreTherm gör att prostatan är svullen några veckor. Då måste man gå med kateter och urinbehållare. För mig var det inga problem. När jag några veckor senare blev av med katetern och det gick upp för mig på allvar att jag från och med nu kunde kissa normalt, blev jag himla glad. Precis som mannen i reportaget i Östran, hade jag nu blivit en helt ny människa!

– Att jag samtidigt är förbannad över sakernas tillstånd, får förlåtas mig. För det är ju inte riktigt klokt att CoreTherm, en snabb, enkel och smärtfri behandling, hemlighålls av sjukvården och undanhålls patienter som står i årslånga köer till hyvling, avslutar Lars Persson.