Meny Stäng

Sören Broman fick till slut en lyckad behandling.

Sören Broman, f.d. lantbrukare och lastbilschaufför, bor i Mariannelund.

– Jag har fått tillbaka ett normalt liv, säger Sören efter värmebehandling för sin prostataförstoring. Svårigheter att tömma blåsan sänker livskvaliteten rejält! 

Det säger Sören Broman, 70, i småländska Mariannelund. Sören är en av hundra tusentals medelålders och äldre män som har en förstorad prostata som orsakar svårigheter att kissa.

– I mitt fall började besvären för cirka fem år sedan. Till en början kunde jag hantera problemet med täta, ofta nattliga besök på toa. Men besvären ökade. Urinskvättarna blev att mindre och allt fler. Blåsan tömdes aldrig riktigt ordentligt på all urin. Sören var ständigt kissnödig. Han hade år 2018 också börjat få ont i bäckenområdet.

– I juni 2018 åkte jag med svår smärta akut till Höglandssjukhuset i Eksjö. Jourhavande läkaren ställde felaktigt diagnosen ”urinvägsinfektion”. Någon hjälp att tömma blåsan fick jag inte. Han skickade hem mig med ett recept på antibiotika. Smärtorna ökade. Jag hade kraftigt ont i hela kroppen och i ryggen under dagarna efter besöket i Eksjö.

– Nu blev det totalstopp, jag fick inte fram en droppe urin! Mitt liv var miserabelt och jag var helt ur gängorna.

Operationskö

– Påföljande måndag tog jag mig åter till Vårdcentralen, där man genast förstod och tog sig an mitt problem, tömde urinblåsan på en och en halv liter urin och remitterade mig till urologen i Eksjö, där jag fick en urinkateter insatt. Den var kopplad till en urinbehållare, fäst vid låret. Man skickade samtidigt en remiss till urologen i Värnamo för operation, s.k. hyvling.

– Sommaren 2018 var den varmaste i mannaminne. Att gå med kateter i sådan hetta var outhärdligt. Jag led varje dag, ville inte träffa folk, drog mig undan socialt. Med jämna mellanrum ringde jag till Värnamo och fick så småningom beskedet ”Vi kan inte utlova att det blir någon operation i år”.

Sörens sambo fann vad sjukvården inte ville berätta

– Min sambo Margareta, som såg hur eländig jag mådde, fann av en slump en annons på Facebook om värmebehandling som praktiseras av specialistläkare i Kalmar. Detta skulle visa sig vara en snabb, enkel och smärtfri behandling.

Sören kontaktade specialistläkargruppen i Kalmar och fick en tid för behandling. Den ägde rum i oktober 2018 och tog allt som allt ett par timmar. Han for de 14 milen till Kalmar och var tillbaka i Mariannelund senare samma dag. Efter behandlingen fick Sören en kateter insatt. Den skulle sitta inne tre, fyra veckor.

– Själva behandlingen, som tar mellan 6 och 15 minuter, tillgår så att en speciell kateter förs in i urinröret. När spetsen nått förträngningen värms den delen av prostatakörteln upp som ”kramar” urinröret och förhindrar ett normalt avflöde. Vävnaden dör av uppvärmningen och förs successivt bort. Lokalbedövning ger god smärtlindring, men jag kände en viss värme under dessa minuter.

Behandlingen blev en vändpunkt. Numera vaknar Sören utvilad varje morgon efter skön, obruten sömn. Inget nattligt spring på toa längre!

– Min bror, som har haft liknande problem, har på min inrådan genomgått samma behandling, med samma lyckade resultat.

Tystnadskultur

Sören är nu, hösten 2019, besvärsfri och lever åter ett normalt liv. Han har lagt den svåra tiden bakom sig. Men han anser sig felbehandlad och har begärt att myndigheten IVO ska utreda hans fall. Sören är också undrande över den tystnadskultur som råder i sjukvården kring värmebehandling med mikrovågsteknik av godartad förstorad prostata.

– Varför har ingen, vare sig på vårdcentralen eller på urologen i Eksjö eller Värnamo, sagt ett knyst om värmebehandling som ett alternativ till hyvling, frågar jag mig. Behandlingen går snabbt, man slipper narkos och sjukhusinläggning och behandlingen kostar som ett vanligt läkarbesök.

– Det ska bli intressant att höra vad IVO kommer fram till, avslutar Sören Broman.